Puterea antioxidantă a fructelor de pădure

Comparând diverse tipuri de fructe, s-a demonstrat faptul că fructele de pădure sunt cele mai bogate în antioxidanți. Dintre acestea, căpșunele sunt la baza listei, cu un conținut de antioxidanți de aproximativ 315×10¯¹ µmol/cană, cu aproximativ 100 de unități mai puțin decât zmeura. De două ori mai bogate în antioxidanți decât căpșunele sunt murele (680×10¯¹ µmol/cană).
Însă de departe, fructele de pădure cu cea mai mare cantitate de antioxidanți sunt măceșele, cu 3 274×10¯¹µmol de antioxidanți pe cană de fructe.

Antioxidanții sunt substanțe care împiedică acumularea speciilor reactive de oxigen. Acestea din urmă interferează cu dezvoltarea, funcționarea și moartea fiziologică a celulelor. Acumularea speciilor reactive de oxigen joacă un rol important în afecțiuni cum sunt artritele, cancerul, diabetul, ateroscleroza etc. Astfel, consumul fructelor (și al legumelor) are un efect protector în ceea ce privește inițierea și progresia bolilor, cu beneficii variabile, în funcție de conținutul lor de antioxidanți și de alți fitonutrienți.

Surse:

1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009898114002629 (accesat pe 28.02.2017)
2. http://nutritionfacts.org/video/best-berries/ (accesat pe 28.02.2017)

Autor: Dr. Loredana Catrinescu

Extras din revista Viață+Sănătate, Aprilie 2017

 

Write a comment

Acest website folosește cookie-uri pentru a personaliza conținutul disponibil pe acest site și pentru a oferi funcționalități, în scopurile descrise în Politica de Confidențialitate. Prin închiderea acestui mesaj de notificare sau continuarea navigării în website în orice fel, îți dai acceptul pentru folosirea de cookie-uri.